Skam – hvorfor føler jeg mig værdiløs?

Skam er en følelse, som kan være svær at definere. De fleste af os ved faktisk ikke, at det er skam. Vi føler os tunge, tynget, deprimerede og mørke. Vi rammes af en dyb ensomhed og håbløshed, som at falde ned i et stort sort hul. Mest af alt ønsker vi at gemme os, blive i sengen og vente på at det går over.

Skamfølelsen kan være udløst af noget i vores hverdag eller vores egne tanker. Det kan være en afvisning, en kritik, en bebrejdelse, en fejl eller en præstation. Pludselig føler vi os blottede og har en fornemmelse af, at de andre kan se helt ind i vores indre mørke.

Der hvor vi skammer os over, at være den vi er. Vi er ikke noget værd og de negative tanker kredser om vores krop, karriere, valg i livet eller et karaktertræk. Når skamfølelsen er på sit højeste, plages vi af konstante negative tanker om os selv. Vi er overbeviste om at de negative tanker taler sandt. ‘Jeg er ikke god nok’, ‘ingen holder af mig’, ‘jeg er forkert’ ‘jeg har ingen værdi’ er billeder på skammen. Når vi skammer os er det svært at være med os selv, at være alene. 

Vi vil gøre alt for at undgå denne ubehagelige og truende følelse. Derfor fokuserer vi på at kompensere på alle mulige måder. Det kan være gennem karriere, penge, alkohol, præstationer, perfektionisme, parforhold, udseende og stræben efter at forbedre. Med disse midler forsøger vi at dække over vores følelse af at være værdiløs, at skubbe følelsen væk, så vi ikke længere mærker den. 

Hvorfor føler vi skam? Skam er en naturlig følelse, som alle mennesker oplever. Den hjælper os til at passe ind i samfundet ved at signalere, hvornår vi træder ved siden af. igennem udviklingen af samfundet og menneskers sameksistens, har det været vigtigt for gruppen, at der var visse spilleregler. Når en person trådte ved siden af normen var der en konsekvens: man blev udskammet. Herefter fik personen en mulighed for at rette ind og blev accepteret ind i gruppen igen. Skamfølelsen var altså ikke vedvarende. 

I den form for skam, hvor du føler dig værdiløs som menneske og ikke noget værd er følelsen mere permanent eller en grundfølelse. Du føler den er en del af dig og dit indre fundament. Dette kaldes også for ‘toxic shame’. Ofte føler du dig også angst, bekymret og har lavt selvværd.

Hvor kommer toxic shame fra? Den kommer fra negative oplevelser og traumer fra vores barndom. Det kan være fordi vi har følt os svigtede af de voksne, vi er blevet skældt ud , ignoreret eller der har været urealistiske forventninger til os. Det kan også være at vores forældres egen skam har ‘smittet’ os. Der har manglet den kærlighed og omsorg der skulle til for, at vi følte os værdifulde og gode nok. 

Det er en god ide, at ikke skubbe følelsen af skam væk, når den opstår. Samtidig hjælper det ikke at lade de negative tanker forstærke den. I stedet mærk den og gør noget for at komme ud af den negative tanke spiral. 

Redskaber til at håndtere skam:

  • Kom ned i kroppen
  • Mærk følelsen
  • Gør noget positivt for dig selv
  • Skriv de negative tanker ned
  • Lav yoga eller mindfulness
  • Tal med en ven eller terapeut om dine følelser
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *