Hvordan håndterer du narcissisten i dit liv?

Hvordan håndterer du narcissisten i dit liv?

Narcissister findes i alle afskygninger og vi kan møde dem mange steder på vores vej gennem livet. Det kan være en kæreste, ex-kæreste, din

 chef, ven, et familiemedlem eller en nabo. 

Selvom narcissister eller mennesker med narcissistiske træk er i mindretal i forhold til mennesker, der ikke har disse træk, så er det narcissisterne der gør størst skade. Det er de relationer, der er mest problematiske og stressende for os. Hvis du kender en narcissist ved du hvor anstrengende det er at skulle navigere i den relation. Du føler dig manipuleret, overset, trådt på, vred, ked af det og kontrolleret. 

Du kender en narcissist på disse træk:

 • fremstår ovenpå
 • i kontrol 
 • humørskiftende  
 • indrømmer ikke fejl
 • bliver uvenner med mange i deres liv 
 • skal være i centrum, 
 • grandiositet (tror de er overmennesker) 
 • kræver deres behov tilgodeses 
 • udnytter andre
 • uempatiske og lytter ikke 
 • arrogante
 • taler meget om sig selv
 • manipulerer

Narcissisten gør ikke disse ting med vilje og er ofte ubevidst om, hvordan han/hun agerer og opfører sig overfor andre. Man taler om, at narcissister har lav selv indsigt eller mentaliseringsevne. Det vil sige, at de ikke kan eller vil se på sig selv. Hvis du forsøger at give dem feedback eller kritik mødes du med enten et forsvar eller et angreb på dig. På den måde undgår narcissisten at ændre sig eller tage ansvar for sin adfærd. 

Det kan være meget frustrerende at være i sådan en relation fordi intet rigtigt ændrer sig. Eller rettere er det hele tiden dig, der skal rette ind, være forstående, føje dig eller være den forstående. Ofte ser narcissisten kun dine problemer og ikke sine egne. Du bliver opfordret til at arbejde på dine problemer og gå i terapi, men narcissisten skyder al feedback fra sig. Et aspekt af narcissismen går ud på, at forsvare sig mod at ikke fremstå som perfekt, i kontrol, ovenpå og fejlfri. 

Der findes mange typer narcissister i forskellig sværhedsgrad. Nogle er værre end andre og nogle mennesker er ikke egentlige narcissister, men har nogle træk eller aspekter af det. 

Nogle narcissister er meget tydelige, fordi de praler, er store i slaget, taler ned til andre og er meget opmærksomhedskrævende. De er festens midtpunkt, sjove og lytter ikke til andre. Andre narcissister er det mere skjult. De skal have særbehandling, er arrogante og ser ned på andre, men i det skjulte og viser kun disse træk, hvis de kender dig godt. 

Mange kender narcissister fra arbejdspladsen, hvor de ofte har en chef rolle eller de er kollegaen, der er lidt for nærgående eller driller. Disse kolleger og chefer har ingen forståelse eller empati for, hvis du er syg eller har problemer. Du skal bare levere og gøre dem tilfredse. De er ikke blege for at skubbe dig til side, for selv at komme frem på arbejdspladsen. 

Hvis du har haft et kærlighedsforhold til en narcissist kender du til at forholdet startede godt. Narcissisten var charmerende og sød, så længe du lader ham/hende være i kontrol. Hvis du forsøger at sige fra eller bestemme, bliver du mødt med vrede og manipulation. Narcissisten kan ikke sætte sig ind i dine følelser, behov eller meninger. Narcissistens fokus er på dem selv og på at tilfredsstille egne behov. 

At være i en relation med en narcissist kan være stressende og du kan ofte føle du er på overarbejde. Relationen virker ikke så nem som dine andre relationer. Du føler dig drænet, undgår konflikter, tænker meget på ham/hende, føler dig kørt rundt med, forvirret, vred og du føjer dig. 

Narcissisten fremkalder sider af os selv, der ikke er sunde og balancerede. Vi kan over tid komme ind i en rolle, hvor vi altid tilsidesætter os selv, vi kan ikke mærke vores behov og vi føler os usikre. 

Hvad kan vi gøre, når vi har en relation til en narcissist?

Først skal vi indse, at en narcissist meget sjældent ændrer sig, fordi han/hun ikke har selvindsigt, tager ikke ansvar og har haft disse træk i meget lang tid. Han/hun er ikke villig eller i stand til at ændre sig og ser ikke behovet for dette. Ofte hvis narcissisten ændrer sin adfærd er det en manipulation og en måde at være i kontrol på. Dette er ikke en egentlig ændring, da det grundlæggende er det samme. 

Så det er bedst at give slip på håbet om, at narcissisten vil ændre sig. I stedet kan du ændre din adfærd. Du kan starte med at erkende situationen og at narcissistens adfærd ikke er på grund af dig, men at han/hun er sådan overfor alle andre mennesker. 

Du kan forsøge at sætte grænser for kontakten følelsesmæssigt og fysisk. Det vil sige at du formindsker kontakten til narcissisten så vidt muligt. Du lægger afstand. Sidder i den anden ende af borden til familiefester. Du skal også lægge følelsesmæssig afstand ved ikke at gå ind i diskussioner og ikke tage skylden på dig for de ting narcissisten skyder over på dig. Når narcissisten beder dig om en tjeneste, så øv dig på at sige nej.

I stedet for at håbe på, at narcissisten kan opfylde dine følelsesmæssige behov, så gå hellere ud fra, at det ikke kommer til at ske. Søg andre mennesker hvis du har behov hjælp, ros, varme, støtte eller en der kan lytte. 

Hvis du har brug for noget fra narcissisten skal du bede om det klart og tydeligt. Du skal i nogle tilfælde påpege hvilken fordel der er for narcissisten ved at gøre det og konsekvensen hvis han/hun ikke gør det. Fordi de narcissistiske træk kommer fra en umodenhed, kan det hjælpe at se personen som et barn. Overfor et barn virker lange forklaringer eller forsøg på at der kommer forståelse ikke. Narcissisten forstår kun konsekvenser eller en gevinst for ham/hende selv og dette kan motivere til handling. En appel til empati eller forståelse for din situation virker ikke på en narcissist. 

Fremadrettet skal du gøre op med dig selv hvad, der er realistisk at forvente i en relation med en narcissist. Og om du virkelig ønsker, at relationen skal fortsætte. Hvis narcissisten er et familiemedlem kan det være svært at bryde kontakten helt og der kan være gode grunde til at beholde den. Her kan du tænke over hvilke behov du faktisk kan få dækket i relationen og forsøge at udtrykke dem, når dette er relevant. 

Kontakt med en narcissist eller et menneske med narcissistisk træk vil ofte være besværlig og krævende. Hvis du passer på dig selv, ikke giver for meget, sætter gode og bestemte grænser, kan relationen forbedres. Det kan i sig selv kræve noget arbejde, men er det værd i sidste ende. 

Anbefalet literatur:

Disarming the Narcissist – Wendy Behary

One-way Relationship Workbook – Neil Lavender

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *