Social angst og generthed

40-80% procent af befolkningen lider af social angst eller har lidt at en form for social angst, social fobi eller generthed på et tidspunkt i deres liv. 

Hvis du har social angst er du bange for hvordan andre mennesker bedømmer og evaluerer dig. Det kan være på dit udseende, dine evner, din arbejdsmoral og dit valg af kæreste.

Usikkerheden vokser når du er sammen med mange mennesker eller mennesker du ikke kender. Eller det kan være du bliver angst når du er sammen med din lærer, din chef eller andre, du kan blive bedømt af. 

Når du er i en gruppe eller til en fest føler du dig genert og akavet. Måske gemmer du dig i et hjørne, ser på din telefon eller undgår helt at komme til arrangementer med mange mennesker. 

Bag angsten og usikkerheden ligger ofte en følelse af ikke at være god nok som menneske. At være en fiasko eller at andre er meget bedre end dig. Du prøver at skjule, at du har det sådan, men er alligevel bange for at nogen vil finde ud af det. At det vil blive afsløret, at du ikke er noget værd eller ikke er god nok. 

Social angst handler også om angsten for at blive udstødt af en gruppe eller afvist af andre, fordi du ikke føler dig god nok. Dette kan også være fordi du har oplevet det tidligere. For eksempel hvis du blev mobbet i skolen. At blive udstødt udgør en stor trussel for mennesker, fordi vi biologisk set er flok dyr og vores overlevelse afhænger af andre. 

Teknologi og sociale medier påvirker social angst fordi det er nemt at skjule sig for andre. Vi behøver at møde mennesker ansigt til ansigt og opbygger derfor ikke tilstrækkelige sociale færdigheder. Især unge mennekser, der er opvokset med teknologien lider i højere grad af social angst. Samtidig kan de sociale medier kan gøre os sårbare overfor at blive hængt ud eller blive udstødt af mange mennesker på en gang.

Andre årsager til social angst kan være perfektionisme. Hvis du skal leve op til høje standarder, kan det gøre dig usikker. Det er nemlig svært at leve op til høje standarder og du oplever derfor ofte nederlag. Når du er sammen med andre mennekser føler du at du skal leve op til et ideal og præsterer i stedet for at nyde samværet. Hvis du altid vil ses som kompetent og perfekt, er du under pres socialt. Du har svært ved at være afslappe og være dig selv på en autentisk måde. 

Anbefalet litteratur:

Ellen Hendriksen How to be yourself

Matt Lewis: Overcome social anxiety