Sorg og tab

 

Tab kan f.eks. være når man mister noget vigtigt i forbindelse med:

  • Dødsfald
  • Tab af job
  • Tab af et forhold
  • Skilsmisse
  • Fysiske handicap

Sorg i forbindelse med tabet har typisk følgende faser:

  • Chokfasen. Personen kan ikke begribe, at det er sket, og er i en form for chok.
  • Reaktionsfasen. Forskellige følelser i forbindelse med melder sig.
  • Bearbejdningsfasen. Personen lærer nye færdigheder og lærer at ”leve med” tabet.
  • Nyorienteringsfasen. Personen har sagt farvel og investerer nu sine følelser på ny.

Når vi mister noget eller nogen, som har haft betydning i vores liv, kan det føles som at stå på gyngende grund. Det kan føles tomt, meningsløst og svært. Du kan opleve, at det er svært at være dit gamle jeg. Når vi mister en af vore kære, en kæreste eller vores job, er det naturligt at sørge og være ked af det. Som tiden går, skal vi lære at sige farvel og finde nye ting eller mennesker i vores liv, som kan erstatte det eller den vi mistede.

Sorgbearbejdning kan være en lang og hård proces, som for nogle kan vare hele livet. Der er ingen opskrift på, hvordan du skal sørge og heller ingen bestemt tidsramme. Sorgen over tabet kan dukke op med mellemrum, særligt omkring situationer eller mærkedage, som minder om den døde, den eller det, du har mistet.
I vores samfund har vi ikke tradition for at sørge, i stedet prøver mange at komme hurtigt videre. Andre mennesker kan have svært ved at forstå eller rumme, at vi sørger, især hvis det er lang tid efter tabet. Når vi mister en kæreste, siger vores omgivelser måske, at vi skal skynde os ud og finde en ny. Men det bedste er ikke at skynde sig, men at tage den tid det tager, at blive parat til at opleve noget nyt.
En anden faktor som gør et tab svært at håndtere, kan være, at tidligere sorg og tab fra din fortid kan komme op til overfladen. Dette kan gøre sorgprocessen sværere og længere.

Børn, som mister en forælder, eller hvor der er et dødsfald i familien, kan opleve at blive ”forladt” af de voksne. Ikke kun mister de en af de nærmeste, men de tilbageblivende har ofte ikke overskud til at tage sig nok af børnene, fordi de selv er i sorg. Så børnene oplever et dobbelt tab og i stedet for at kunne sørge, skal de være ’voksne’ og stærke.

Anbefalet litteratur:
Førstehjælp til knuste hjerter, en brugsbog om hjertesorg. Winnie Haarløv, 2007.

Den nødvendige smerte, Nini Leick, 2004

At forstå sorg, Jesper Roesgaard Mogensen, 2013

Min usynlige søn, Espen Kjær, 2016

The Grief Recovery Handbook: (20th Anniversary Edition): The Action Program for Moving Beyond Death, Divorce, and Other Losses. John W. James, 2009