Hvad er en følelsesmæssig ‘trigger’

Hvad er en følelsesmæssig ‘trigger’

En følelsesmæssig ‘trigger’ er noget, der udløser gamle følelser eller reaktioner. Du reagerer ikke ud fra nutiden, men i stedet på noget fra din fortid. 

Det kan være frustration, vrede, skuffelse, sorg, irritation, angst, sårethed eller andre følelser. Du kan reagere med at gå væk, græde, spise mad, skælde ud, starte et skænderi eller andre reaktioner. Du begynder at svede, få ondt i maven, blive svimmel eller få hovedpine.

Fælles for dem er at din følelse eller reaktion er ude af proportioner eller ikke passer til nutidens situation. 

En trigger er som regel noget udefra, som du reagerer på, men hvor du er ubevidst om at det handler om noget fra din fortid. I øjeblikket virker følelserne helt berettigede og som passende situationen. 

Du kan reagere på at din chef taler til dig, en ven har ikke ringet tilbage, en lang kø i supermarkedet, en film eller dokumentar du ser, et barn som græder, en samtale med din mor/far, din kæreste kommer for sent hjem, et besøg hos lægen, du bliver uretfærdigt behandlet, du føler dig udenfor en gruppe, du modtager kritik, du når ikke toget eller høje lyde. Alt afhængig af din fortid og din historie kan begivenheder i nutiden være forbundet med ubehagelige følelser, der dukker op uanmeldt. Det ene øjeblik har du det fint, det næste øjeblik har du en kraftig reaktion på noget. 

Det er en god ide at kende dine ‘triggers’ da dette kan give dig mere kontrol og forståelse for dig selv. Det er vigtigt ikke at forsøge at undgå disse ‘triggers’, da det ikke løser årsagen til din reaktion. Du kan bruge din viden om hvad der trigger dig til at forstå og bearbejde dybere følelser og traumer fra fortiden. Dette kan du enten selv gøre eller med mere alvorlige reaktioner sammen med en terapeut. 

Når du har et overblik over dine typiske ‘triggers’ kan du lave en liste over dem og derefter begynde at undersøge den dybere årsag. Du kan spørge dig selv ‘hvad minder dette mig om’ eller ‘hvor kender jeg disse følelser fra’ eller ‘kan denne situation ligne noget fra min fortid’?

Det kan være når din kollega ikke siger godmorgen til dig og du føler dig usikker, at du opdager, at det minder om situationer da du gik i skole og i en periode blev holdt udenfor fællesskabet. 

Det kan være når din kæreste har travlt og ikke svarer dig. Du bliver ked af det og at det minder om alle de gange du som barn var alene hjemme, fordi dine forældre var på arbejde. 

Oplevelser fra fortiden fører til følelser og reaktioner i nutiden, men ofte er det også en eller flere overbevisninger eller konklusioner, som vi er kommet til ud fra oplevelsen i fortiden. Det kan være ‘ingen gider mig’, ‘jeg er helt alene’, ‘mænd er altid vrede’, ‘verden er farlig’, ‘jeg er ikke god nok’, ‘jeg kan ikke stole på nogen’.

Det er ikke altid at forbindelsen mellem fortid og nutid er helt tydelig, så det kræver til tider lidt vedholdenhed og nysgerrighed. Det vigtigste er ikke at undertrykke dine reaktioner, men heller ikke at tro på dine overbevisninger eller skabe konflikter. I stedet tag en ‘time out’ og undersøg dine følelser, reaktioner og overbevisninger inden du reagerer på dem eller anklager andre for noget, der ikke er sandt. 

Undgåelse af dine ‘triggers’ er ikke muligt i det lange løb, for du vil i så fald begrænse dig selv i mange situationer og holde dig selv tilbage. Og at undgå situationer gør ikke at de dybere årsager forsvinder. Der kan også ske det at nye situationer begynder at trigge fordi de gamle følelser og oplevelser alligevel kommer op til overfladen. 

En bedre strategi er at acceptere dine følelser og undersøge dem. Du kan minde dig selv om at dette er fortidens følelser og at nutiden sandsynligvis er anderledes. At du er voksen nu og har flere handlemuligheder. Du kan snakke med din kæreste eller ven om dine følelser og undersøge situationen. Du kan lytte til deres følelser og oplevelser i stedet for at konkludere noget, som du tror. Du kan sætte grænser og sige fra, når det er nødvendigt. Du kan forlade en situation. Du kan tage ansvar for dine egne reaktioner og følelser i stedet for at tro andre forårsager dem. De kan ‘trigge’ dem, men er ikke roden til dem. 

Indre ‘triggers’ er når du selv trigger gamle minder eller følelser, eller din krop reagerer uden en egentlig ydre årsag. Dette sker ofte for mennekser, der lider af PTSD eller CPTSD. Her har kroppen været udsat for så mange traumer at mange minder presser sig på indefra. Det kan være ved at man kommer til at tænke på noget, der trigger.

Dette kaldes flashbacks eller følelsesmæssig flashback og er når du oplever en situation der trigger gamle traumer og kroppen tror helt og holdent at det sker nu. Det kan være den reagerer med angst på samme måde, som om noget er farligt i nutiden, selvom det ikke er tilfældet. 

At tage hånd om dine følelser og forstå dig selv kan kræve tid og energi at lære. I sidste ende vil du føle dig mere i balance, have mere ro og bedre relationer, når du ikke reagerer ud fra fortiden, men i stedet ud fra nutiden. 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *