Hvad er egoet?

Egoet er en konstruktion der hjælper os overleve i verden. Et ego opbygges hos alle menenesker gennem de tidlige barndomsår og udvikler sig til en personlighed. Egoet og vores personlighed er vores identitet, den vi oplever som os selv. 

Egoet formes gennem vores oplevelser og bliver til et sæt handlemønstre og overbevisninger, der hjælper os overleve og agerer igennem livets mange situationer. Som tiden går bliver disse mønstre og overbevisninger mere automatiske og urokkelige. Det kan føles som at sidde fast i fortiden eller som en gammel plade, der spiller. 

Når egoet fastlåses i bestemte mønstre kan det føles trygt og sikkert. Vi har overlevet gennem disse mønstre og strategier, men når vi bliver voksne kan disse mønstre blive uhensigtsmæssige. For eksempel hvis du reagerer med at trække dig væk fra konflikter, bliver sur hvis du fornemmer en afvisning, spiser slik for at finde trøst, er jaloux og bange for at miste dit parforhold eller farer op når små ting generer dig. Disse reaktioner har hjulpet dig da du var barn, men nu som voksen løser de ikke noget. Istedet kan de forværre situationer. 

De fleste mennesker oplever deres ego som den de er. De identificerer sig med egoets funktioner, overbevisninger og mønstre. Men hvad hvis egoet ikke er det eneste vi er?

Dette spørgsmål har optaget mange filosoffer og spirituelt interesserede mennesker igennem menneskets historie. Fra et spirituelt synspunkt er vi meget mere end vores ego. Vores sande jeg kan opfattes som en tilstedeværelse i nuet, som går ud over eller transcenderer vores opfattelse af os selv og vores personlighed.

Hvis du er nysgerrig på at udforske det, som ligger udenfor eller hinsides dit ego, kan du prøve mindfulness eller meditation. Men du kan også opleve denne tilstand, når du er intenst til stede i en begivenhed, i en forelskelse eller gennem fysisk udfoldelse. Her kan du have en oplevelse af at ‘forsvinde’ og at dine fysiske grænser udviskes. Det kan virke både befriende og skræmmende på en gang. Men hvis du er vedholdende kan du opleve dig selv på en helt ny måde.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *