Uden personlige grænser bliver vi stressede og mister orienteringen i livet

Grænser er det der definerer og beskytter os fysisk og psykisk. Vi håber på at holde det negative ude og lade det positive passere frit. Fysisk er huden vores ydre grænse og det gør ondt, hvis noget skraber eller river os. Grænser er der hvor vi slutter og noget andet begynder. Vi definerer os selv i de valg vi træffer, det vi vælger fra og det vi vælger til. Grænserne værner om det vil holder af og sætter pris på.

Som mennesker kan vi ikke eksistere uden grænser. Grænser er vores principper og leve regler udadtil. Hvis vi ikke kan sige fra eller sige nej, når nogen overkrider vores grænser, kan det føre til stress og ubehag. 

Vi oplever på forskellige tidspunkter i vores liv, at andre kræver for meget af os, kontrollerer os, kritiserer os, invaderer vores liv eller kvæler os med deres kærlighed. Mange situationer dagligt kræver at vi mærker og markerer vores grænser. Både overfor andre, overfor situationer og overfor os selv.

Vi sætter en grænse når vi går i seng til tiden, siger nej til en invitation, siger nej til et stykke kage til, skruer ned for volumen, tager tidligt fri eller ringer med cykelklokken på cykelstien.

Hvis vi forsøger at ‘please’ andre for at få anerkendelse eller for ikke at miste et venskab, så er vores grænser ‘svage’. 

Hvis vi til gengæld ikke kan høre andres meninger uden at modargumentere, hvis vi ikke tør møde nye mennesker eller hvis vi ikke vil prøve noget nyt, har vi rigide grænser.

Der findes forskellige typer grænser:

Fysiske grænser: Hvor tæt vil du være på andre fysisk? Hvordan har du har det med knus, kys eller høj musik?

Materielle grænser: Vil du låne din bil, penge, tøj, bøger eller tandbørste ud?

Mentale grænser: Skifter du hurtigt mening når andre mener noget andet end dig? Er du fleksibel eller er du stædig? Holder du fast i argumenter eller bliver defensiv overfor andre?

Følelsesmæssige grænser: Kan du kende forskel på dine og andres følelser? Får du skyldfølelse hvis andre har det dårligt? Tager du andre menneskers problemer på dig gennem at give dem gode råd eller hjælpe uden at de har bedt om din hjælp? Eller bebrejder du andre for dine følelser? 

Seksuelle grænser: Hvordan opfører du dig på en date? Er det ok at kysse eller have sex på første date? Er det ok hvis din chef krammer dig? Er det ok at flirte med din vens kæreste?

Interne grænser: handler om forholdet til dig selv. Hvordan vi overholder aftaler med os selv. Hvordan vi bruger vores  tid. Hvor meget vi efterlever vores værdier og hvordan vi passer på os selv.

Hvis vi bekymrer os for meget om andre og glemmer os selv, har vi usunde grænser. Vi lytter til vores følelser og lade dem guide os til at sætte grænser der, hvor det er nødvendigt. Når vi forstår vores grænser kan vi have balance i livet og vi forstår at skelne mellem os selv og andre mennesker. 

Dine grænser kan overskrides på mange forskellige måder:

  • Nogen spørger dig om noget personligt og det føles ubehageligt
  • Du deler dine følelser med en ven og han gør grin med dig
  • Du bliver mobbet eller drillet
  • En af dine venner bliver meget fuld i dit hjem
  • Din nabo brokker sig eller taler for længe
  • En du har været på date med ringer til dig 20 gange om dagen
  • Du arbejder i larm og kan ikke koncentrere dig

I situationer hvor dine grænser overskrides er det vigtigt at markere dig og sige fra. At der er brug for en grænse kan ofte mærkes ved at du føler ubehag, vrede eller irritation. Du kan mærke noget føles forkert. 

De fleste af os kender til, at det at sige fra, sige nej og sætter grænser ikke altid er nemt. Vi har ikke lært at det er i orden at sige fra. Hvis vores grænser ikke blev respekteret da vi var børn. De voksne bestemte over os og lyttede ikke til vores behov. De invaderede os når det passede dem. De drillede os, kom ind på vores værelse uden at banke på eller kritiserede vores tøj stil. Derfor kan det at sætte en grænse føles akavet, farligt, pinligt eller uvant. 

Du kan som regel mærke, hvis dine grænser overskrides, men at sætte dem er ikke altid let. Det kan være svært fordi de kan true vores relationer. Vi er bange for konsekvensen hvis vi siger fra overfor vores nærmeste eller overfor vores arbejdsplads. Vil det føre til en konflikt eller et brud? Vil det gøre situationen værre? Vil du ende med at være helt alene?

Alligevel er det sundt at kunne sige fra også selvom det kan være ubehageligt. Men i sidste ende gavner det vores relationer, da der kommer mere klarhed og tydelighed. 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *