Tilknytningsmønstre formes i barndommen

Som mennesker er vores tilknytning og vores bånd til andre med til at sikre vores overlevelse i verden. Allerede som spæd knytter barnet sig til de vokse, især moderen. Dette bånd, som knyttes er af stor betydning for barnets udvikling og for de forhold barnet vil knytte til andre i fremtiden. Måden moderen behandler barnet på vil danne et mønster, der vil blive en model for andre forhold, som barnet vil have. Fordi moderen (eller omsorgspersonen) har sin egen historie, udfordringer, traumer og personlige stil, vil dette præge hendes evne til at knytte sig til og drage omsorg for sit barn. Man kan inddele vores tilknytningsmønstre i 4 kategorier (disse er også til stede hos voksne): Den sikre tilknyttede. Dette barn græder og er stresset, når omsorgspersonen ikke er til stede og bliver glad, når hun er til stede. Barnet oplever moderen som en sikker og tryg base/person, som barnet kan stole på og regne med. Omsorgspersonen er stabil og kærlig, derfor kan barnet søge hjælp og omsorg, når det er stresset eller ked af det. Som voksen betyder dette, at man kan slappe af i nære relationer og har en tillid til andre mennesker.

Den ambivalent eller usikre tilknyttede. Dette barn bliver utrøstelig ked af det, når moderen er væk. Det stoler ikke på, at moderen er til at regne med. Derfor er der en stor fokus på moderen, som barnet hele tiden skal aflæse eller klynge sig til. Som voksen kan man have svært ved at mærke sig selv i en relation og har tendens til at ville behage andre. Det er svært at være alene, fordi man er overbevist om, at den anden vil forlade en. Den undvigende tilknyttede. Dette barn undgår omsorgspersonen, fordi disse ofte er farlige eller meget ustabile. Barnet har lige meget tillid til en fremmed som til moderen. Barnet stoler ikke på, at kontakt er positivt og lærer at klare sig selv. Som voksen betyder dette at man holder afstand til andre og klarer alt selv. Nærhed og relationer føles uattraktivt.

Den uorganiseret tilknyttede. Dette barn oplever ikke omsorgspersonen som kun tryg eller utryg, men en blanding af de to. Det er umuligt at forudsige hvad, barnet kan forvente sig. Moderen svinger i humør og er både kærlig og hadefuld. Barnet skal lære at blive meget opmærksom på signaler for at vide hvordan moderen har det. Som voksen føler man sig utryg i relationer. Man søger nærhed, men undgår det også.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *