Er jalousi kærlighed?

Jalousi er en følelse vi alle kender og som mange forbinder med kærlighed. Vi forsøger at kontrollere den vi elsker. Vi tjekker mails og sms’er. Vi udspørger om hvor hun har været og hvem hun var sammen med. Vi ringer en masse gange for at tjekke op. For den anden er det ubehageligt at være overvåget og skulle forholde sig til en masse kritiske spørgsmål. I værste fald føler du dig spærret inde i et fængsel.

Den som er jaloux frygter at miste den elskede, men kan ende med at skræmme hende væk eller kvæle forholdet. Frygten for at miste kærligheden kan få den til at forsvinde. Når vi elsker lidenskabeligt følger jalousien og vi kan ikke kontrollere den, mener mange. Når vi tjekker vores partners sms’er, udspørger eller forsøger at forhindre hende i at gå til sociale arrangementer, er vi enten desparate eller vi synes vi ejer den vi elsker. Vi føler vi er berettiget til at kontrollere og hun føjer os måske, men dette løser ikke problemet eller gør forholdet velfungerende. For jalousien kommer til styre forholdet i stedet for kærligheden.

Jalousi opstår fordi vi er bange for at miste og ikke kan overskue at skulle leve uden den anden. En mand kan blive jaloux, fordi han mener, at den opmærksomhed, som hans kone giver andre, tilhører ham alene. Det kan være en anden mand, men det kan også være hendes forældre eller børnene. Ægtefæller kan føle jalousi over den andens arbejde eller fritidsinteresser. I mange kulturer accepteres det at man ejer hinanden i et parforhold eller ægteskab.

Vejen ud af jalousien er at se det som et usundt mønster. Istedet for at forsøge at kontrollere den anden, skal man begynde at tage ansvar for sine egne følelser af usikkerhed og angst for ikke at være elsket eller for at miste den anden. Hvis man har lavt selvværd eller har oplevet svigt tidligere, kan følelsen af jalousi forstærkes. Hvis du har oplevet din nuværende partner eller en tidligere partner være utro, kan du meget nemt føle mistro og ønske at kontrollere den anden. Her er det vigtigt at parterne har  tillid til hinanden og at de kan tale ærligt om deres følelser. De skal være enige om at overholde de aftaler de har om troskab og flirten med andre.

I stedet for at forsøge at kontrollere den anden eller blive vred og aggressiv, skal den jaloux tale om det og vise sin sårbarhed og sine følelser. Vi længes alle efter frihed, også i vores relationer. De fleste vil ikke i det lange løb bryde sig om at blive kontrolleret. Hvis man ikke på egen hånd er i stand til at tale om følelserne på en konstruktiv måde, kan parterapi være en mulighed. Individuel terapi kan også hjælpe den, som er jaloux med at komme til bunds i hvorfor jalousien er der.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *