Den indre kritiker ven eller fjende?

Kender du den stemme, der fortæller dig, at du burde have været til fitness idag? Eller du skulle ikke have sagt det ved middagsbordet igår? Hvad mon de andre tænker om dig?

En indre stemme i dig skælder ud og irettesættelser dagligt. Du får at vide hvad du burde gøre og ikke gøre. Du bliver kritiseret for dit udseende, for at du ikke ringer til dine forældre ofte nok, for din arbejdsindsats, for dit alkoholforbrug og for dit valg af venner. 

Lige som du tror, at nu er der fred, så kommer der en ny situation og nye kritikpunkter kommer i fokus. 

Efterhånden føler du dig træt, uoplagt, deprimeret, angst og håbløs. Intet du gør er godt nok. Du føler dig dum, grim, uintelligent, langsom, tyk og kedelig. Kritikken kører rundt i dit hoved og får dig ned med nakken. Nu føler du dig trist og nedtrykt.

Måske kender du denne stemme, som dine forældres, lærers eller store søskendes stemme. Nu bor den inde i dig og kritikken ruller afsted. 

Denne indre kritiker er en funktion vi alle har brug for til en vis grad. Den fortæller os hvad der er rigtigt og forkert, så vi kan begå os i samfundet og sammen med andre mennesker. Den lærer os at tage hensyn til andre og tilsidesætte vores egne behov. 

Men når den indre kritiker overtager og dømmer alt i dit liv ender den med at gøre livet surt for dig. Du mister orienteringen og bliver forvirret når du skal tage en beslutning. Eller du føler dig ikke god nok til at møde nye mennesker eller tage en uddannelse. 

Hvis selv kritikken har varet længe nok kan det være svært at mærke sine egne følelser, fordi hensynet til andre eller angsten for kritik udefra overskygger. 

I stedet for at mærke dig selv, mærker du tydligere hvad andre forventer af dig og hvad der kræves udefra. Du oplever at bruge meget tid og energi på at ‘please’ andre. 

Hvis du en sjælden gang gør noget ‘forbudt’ og ikke følger reglerne, føler du stor skyldfølelse og angst. Dette overbeviser dig om, at det er bedre at forsøge at være ‘sød’ og ‘venlig’. 

Når den indre kritiker har ordet kan den finde fejl ved alt det du står for, gør, føler, oplever og tænker. Dette giver dig en dyb følelse af skam og at du ikke er god nok. 

Hvor kommer den indre kritiker fra?

Den udvikles i barndommen, fordi barnet skal lære at tilpasse sig omgivelserne. Barnet lærer hvordan det undgår straf og opnår belønning fra forældrene. Når han/hun er sød og stille er mor og far glade, når barnet er tvær og sur, er mor og far utilfredse. 

For barnet er overlevelse lig med tilpasning, så det er bedst at forsøge at ‘please’ og overtage forældrenes værdier og måder at så verden på. 

Barnet lærer at undertrykke ‘forbudte’ følelser og ideer og der opstår en slags indre ‘politihund’, der vogter over barnet. Den holder barnet indenfor visse rammer, hæmmer nogle af de naturlige impulser og agerer forældrenes (samfundets) stemmer.

Denne politihund kaldes for den indre kritiker eller overjeget. Den fungerer som en straffende, kritisk og korrigerende indre stemme. 

Hvis forældrene har været meget kritiske eller dømmende, lærer barnet at kritiserer sig selv. Samtidig hvis forældrene har været fraværende, kan den indre kritiker opstå i det tomrum forældrene har efterladt og den bliver en slags forældre substitut. Desværre ofte meget kritisk, da barnet fortolker forældrenes fravær som at barnet ikke er god nok eller værd at elske. 

Nogle børn opgiver så meget af dem selv, at de på et tidspunkt ikke kan mærke forskel på deres egne værdier og følelser og forældrenes og omgivelserne.

Den indre kritiker lever videre i det voksne menneske og kan fremkalde både angst, depression, håbløshed, uro og magtesløshed. Det kan være svært at mærke sine egne behov, følelser og holdninger. Og det er svært at tage beslutninger, sige fra, og du kan føle du lever som en robot.

Alligevel kan det være angstprovokerende at skulle gøre op med kritikken og reglerne. For det giver en slags sikkerhed og tryghed, at kende rammerne, selvom de gør ondt eller er meget begrænsende. 

At gøre op med selvkritikken og den indre kritiker er en god ide, hvis du ønsker selvudvikling, bedre livskvalitet og bedre selvværd. 

Værktøjer til at arbejde med den indre kritiker:

Skriv selv kritikken ned

Forestil dig du siger fra overfor kritikeren

Lav noget du er glad for der ikke har et bestemt mål

Praktiser meditation og mindfulness

Soul without Shame – Byron Brown

Bliv ven med din indre kritiker – Stone

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *