Hvad er borderline personlighedsforstyrrelse?

BORDERLINE

(Emotionelt ustabil personlighedsstruktur)

Symptomer:

•Følelsesudsving

• Impulsive handlinger

• Indre tomhed

• Depression

• Angst for at være alene

• Sort/hvid tankegang

• Ustabile forhold

• Vrede

Hvis du har borderline personlighedsforstyrrelse vil du ofte føle dig overvældet af livet og ikke fungere så godt som mange andre mennesker. Dine forhold til andre er ofte præget af usikkerhed og ustabilitet. Mennesker kommer og går og du bliver nemt vred eller føler dig afvist. I kærlighed kan du være omklamrende og ringe til din kæreste mange gange når i ikke er sammen.

Dit humør svinger meget og det er svært at håndtere stress, derfor er det svært for dig at gennemføre en uddannelse eller beholde et job. Følelserne kan til tider helt kan tage over.

Du har perioder hvor du føler dig meget trist, håbløs og nedtrykt. Hvor livet ikke giver mening og du er plaget af negative tanker om dig selv.

Årsagen til denne lidelse menes at kunne findes i barndommen, som har været præget af svigt og ustabilitet. Eller forældrene har haft svært ved at se barnet, som et separat væsen med sine egne behov. Derfor udvikler barnet ikke sin egen selvstændighed eller personlighed. Dette skaber stor indre usikkerhed og en tom følelse indeni.

Terapi for borderline personlighedsforstyrrelse har fokus på, at lære sociale færdigheder, lære at kunne mærke sig selv og sine behov og følelser. Der arbejdes med ’mentalisering’, som er evnen til at kunne reflektere, vurdere situationer, sig selv og andre mere obejektivt.

Terapien er ofte langvarig, da det tager tid at opbygge personligheden på ny og det fundament, som giver de færdigheder der skal til, for at have et liv i balance.

Personlighedsforstyrrelse betyder en forstyrrelse eller ubalance i personligheden og karakteriseres som en psykisk sygdom. Sygdommen er af mere permanent karakter end for eksempel stress, angst eller depression. Personligheden, som er et menneskes personlige karaktertræk og adfærdsmønstre er her forstyrret i sådan en grad, at den afviger fra normen og forårsager store sociale, følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer.

For mere information og andre ressourcer besøg: www.borderlineforeningen.dk

Anbefalet litteratur:

The Borderline Personality Disorder Survival Guide: Everything You Need to Know About Living with BPD. Alex Chapman and Kim Gratz, 2008

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *